Inwestycje w dywersyfikację działalności sektora HoReCa (KPO) – dla kogo?
Dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) z całej Polski prowadzących działalność w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura.
Inwestycje w dywersyfikację działalności sektora HoReCa (KPO) – na co?
Na wsparcie przedsięwzięć mikro, małych i średnich przedsiębiorstw mających na celu unowocześnienie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności.
Dofinansowanie będzie można przeznaczyć w szczególności na inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, w tym roboty budowlane, zakup maszyn i urządzeń, „zieloną” transformację (GOZ, OZE), zakup i wdrożenie technologii cyfrowych.
Jakie są kluczowe wymagania?
- Spadek obrotów z działalności w wyniku pandemii COVID-19 o co najmniej 30% liczony r/r w latach 2020-2021.
- Wolny limit pomocy de minimis.
Jaka jest forma i wysokość dofinansowania?
Wsparcie udzielane będzie w formie bezzwrotnych dotacji w ramach pomocy de minimis.
Intensywność wsparcia: do 90% kosztów netto.
Maksymalna wartość dofinansowania: 540 tys. PLN.
Preferencje
- dywersyfikacja oferty o nowe/udoskonalone produkty lub usługi
- gotowość formalno-prawna do realizacji projektu (posiadanie niezbędnych zgód, zezwoleń administracyjnych)
- krótki termin realizacji projektu, maksymalnie 1 rok od momentu otrzymana wsparcia
Inwestycje w dywersyfikację działalności sektora HoReCa (KPO) – kiedy?
Nabór zostanie przeprowadzony w terminie od marca do maja 2024 r.
Kontakt
Przedsiębiorców zainteresowanych pozyskaniem dofinansowania w ramach instrumentu A1.2.1 Inwestycja dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności (HoReCa) zapraszamy do kontaktu z naszymi Doradcami.
Bezpłatna konsultacja dla firm planujących przedsięwzięcia o wartości co najmniej 500 tys. PLN netto.