Inwestycje w dywersyfikację działalności sektora HoReCa (KPO) – dla kogo?
Dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) z całej Polski prowadzących działalność w sektorach: hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura w ramach następujących kodów PKD:
- Dział 55 – ZAKWATEROWANIE (55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania, 55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania, 55.30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe);
- Dział 56 – DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA ZWIĄZANA Z WYŻYWIENIEM (56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne, 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne, 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), 56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna, 56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów);
- Dział 59 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z PRODUKCJĄ FILMÓW, NAGRAŃ WIDEO, PROGRAMÓW TELEWIZYJNYCH, NAGRAŃ DŹWIĘKOWYCH I MUZYCZNYCH (59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów);
- Dział 77 – WYNAJEM I DZIERŻAWA (77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego, 77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego, 77.35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego);
- Dział 79 – DZIAŁALNOŚĆ ORGANIZATORÓW TURYSTYKI, POŚREDNIKÓW I AGENTÓW TURYSTYCZNYCH ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA W ZAKRESIE REZERWACJI I DZIAŁALNOŚCI Z NIĄ ZWIĄZANE (79.11.A Działalność agentów turystycznych, 79.11.B Działalność pośredników turystycznych, 79.12.Z Działalność organizatorów turystyki, 79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych, 79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej, 79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana);
- Dział 82 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z ADMINISTRACYJNĄ OBSŁUGĄ BIURA I POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ WSPOMAGAJĄCA PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ (82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów);
- Dział 85 – EDUKACJA (85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych);
- Dział 91 – DZIAŁALNOŚĆ BIBLIOTEK, ARCHIWÓW, MUZEÓW ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z KULTURĄ (91.02.Z Działalność muzeów, 91.03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych, 91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody);
- 96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej.
Inwestycje w dywersyfikację działalności sektora HoReCa (KPO) – na co?
Na wsparcie przedsięwzięć mikro, małych i średnich przedsiębiorstw mających na celu rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności.
Dofinansowanie będzie można przeznaczyć w szczególności na inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, w tym roboty budowlane, zakup maszyn i urządzeń, „zieloną” transformację (GOZ, OZE), zakup i wdrożenie technologii cyfrowych (oprogramowanie).
Jakie są kluczowe wymagania?
- Odnotowanie spadku przychodów w latach 2021-2020 lub 2020-2019, w wysokości co najmniej 20%, liczonych rok do roku.
- Według stanu na 31 grudnia 2019 r. lub najpóźniej od dnia 20 marca 2020 r. oraz na dzień złożenia wniosku Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą w sektorze hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka, kultura (przeważającą lub dodatkową – oceniane na podstawie dokumentu rejestrowego).
- W okresie od 20 marca 2020 r. do 15 maja 2022 r. Wnioskodawca prowadził działalność gospodarczą w sektorze hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura, nieprzerwanie przez co najmniej 6 następujących po sobie miesięcy.
- Wolny limit pomocy de minimis.
- Ujęcie w projekcie wydatków inwestycyjnych związanych z zakupem maszyn i urządzeń i/lub robotami budowlanymi. Minimalna kwota wsparcia w ramach komponentu inwestycyjnego wynosi 70% kosztów.
- Realizacja inwestycji nie powinna być dłuższa niż 12 miesięcy i musi zakończyć się przed 31 stycznia 2026 r.
- Założone rozpoczęcie przedsięwzięcia MŚP zaplanowane jest nie później niż w ciągu 3 miesięcy od dnia złożenia wniosku.
- Posiadanie praw lub pozwoleń administracyjnych niezbędnych do realizacji przedsięwzięcia.
- Uruchomienie produkcji nowego produktu lub rozpoczęcie świadczenia nowej usługi.
Jaka jest forma i wysokość dofinansowania?
Wsparcie udzielane będzie w formie bezzwrotnych dotacji w ramach pomocy de minimis.
Intensywność wsparcia: do 90% kosztów netto.
Maksymalna wartość netto inwestycji: 600 tys. PLN.
Maksymalna wartość dofinansowania: 540 tys. PLN.
Preferencje
- większy spadek obrotów w latach 2020 lub 2021 niż wymagane 20%
- PKD związane z hotelarstwem, gastronomią, turystyką lub kulturą jest PKD przeważającym (podstawowym) przedsiębiorcy
- uwzględnienie w projekcie usług doradczych o charakterze rozwojowym
- uwzględnienie w projekcie usług szkoleniowych dla Wnioskodawcy/jego pracowników
- obniżenie udziału dotacji <90%, tj. dobrowolne zwiększenie wkładu własnego (najkorzystniej do poziomu dofinansowania maksymalnie 69% kosztów netto)
- uwzględnienie w projekcie kosztów z zakresu „zielonej transformacji” (OZE, GOZ, poprawa efektywności energetycznej)
- uwzględnienie w projekcie kosztów z zakresu transformacji cyfrowej (cyfryzacja, modernizacja systemów, automatyzacja, robotyzacja)
- lokalizacja projektu na obszarze o utrzymującym się ponadprzeciętnym poziomie bezrobocia lub zagrożonym trwałą marginalizacją
Inwestycje w dywersyfikację działalności sektora HoReCa (KPO) – kiedy?
Nabór wniosków prowadzony będzie w terminie od 18 lipca do 3 października 2024 r.
Kontakt
Przedsiębiorców zainteresowanych pozyskaniem dofinansowania w ramach instrumentu A1.2.1 Inwestycja dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności (HoReCa) zapraszamy do kontaktu z naszymi Doradcami.
Bezpłatna konsultacja dla firm planujących przedsięwzięcia o wartości co najmniej 500 tys. PLN netto.